Hyvästi kuiva iho! Lue kattava kuivan ihon hoito-opas

Julkaistu: 26.02.2019
Hyvästi kuiva iho! Lue kattava kuivan ihon hoito-opas

Kuiva iho on kiusallinen vaiva. Lievimmillään iho tuntuu kireältä ja sitä voi kutittaa. Pahimmillaan iho halkeilee, hilseilee ja on kosketusarka. Kuivan ihon hoito tulee ajankohtaiseksi monella erityisesti talvella, kun paukkupakkaset ja kuiva sisäilma tekevät ihosta ropisevan kuivan. Erityisesti kuiva iho vaivaa talvella kasvoja, jolloin kannattaa muista käyttää laadukkaita kasvojenhoitotuotteita.

Kuivan ihon kiusatessa on erityisen tärkeää panostaa ihon oikeaan hoitoon ihonhoitotuotteilla ja keskittyä hyvään ruokavalioon.

Lue Kampaamotuotteet.fi verkkokaupan kattava kuivan ihon hoito-opas, niin sinun ei tarvitse enää kärsiä kuivan ihon aiheuttamista ongelmista!

Kuivan ihon erilaiset tyypit – kuiva, pintakuiva ja sekaiho

Iho voi olla kuiva koko kasvojen alueelta tai paikallisesti. Ihon kosteustasapainoon vaikuttavat vuodenaika, ikä, terveys, tupakointi, alkoholin käyttö, stressi ja kuiva sisäilma. Kuivunut iho näyttää samealta ja pienetkin juonteet erottuvat selkeästi.

Kuiva iho kärsii kosteusköyhyyden lisäksi rasvan puutteesta. Kun puhutaan kuivasta ihosta, kyseessä on yleensä fysiologinen tila. Kuiva iho kärsii keramidien puutteesta. Tämän vuoksi kuivaa ihoa ei pidä käsitteenä sekoittaa pintakuivaan ihoon.

Pintakuiva iho kärsii pelkästä kosteusköyhyydestä ja on väliaikainen tila. Se syntyy usein liian voimakkaasta tai väärästä ihonpuhdistuksesta ja kosteutuksesta. Pintakuivuutta voi ilmestyä kaikille ihotyypeille.

Sekaiho voi talvella yllättäen muuttua pintakuivaksi sekaihoksi. Tällöin otsa, leuka ja nenä voivat kiiltää rasvaisuudesta, kun muu kasvojen iho on pintakuiva. Tällainen iho voi olla haastava hoitaa, sillä rasvaiset alueet vaativat erilaista hoitoa kuin kuiva iho-alueet.

Keramidit ovat ihon rakennuspalikoita

Iho muodostuu kolmesta eri kerroksesta, jotka ovat orvaskesi (pintakerros), verinahka (keskikerros) ja ihonalaiskudos (syväkerros). Orvaskesi muodostuu kuolleista ihosoluista, jotka ovat limittäin toisissaan kiinni. Ihosolujen väleissä on kolestrolia, rasvahappoja sekä tärkeää keramidia.

Keramidi on pitkäketjuinen rasvahappo, jonka tehtävä on estää liiallinen veden haihtuminen iholta.

”Kuivassa ihossa on liian vähän keramidia, jolloin iholta haihtuu liikaa vettä. Tämä muuttaa ihon hilseileväksi, kutisevaksi ja kuivaksi. Kutiseva iho on lievässä tulehdustilassa.” Kampaamotuotteet.fi verkkokaupan yrittäjä ja kauneusalan asiantuntija Tomi Yrjänä kertoo.

Ihon ikääntyessä tai altistuessa liikaa auringolle, keramidipitoisuus ihossamme pienenee. Varsinkin yli 65-vuotiailla kuivan ihon hoito voi tulla kyseeseen, kun keramidin tuottaminen vähenee radikaalisti.

Perintötekijät vaikuttavat suuresti keramidien tuotantoon. Stressi, saasteet, tupakointi, huono ruokavalio sekä väärät hoitokeinot sekä tuotteet vaikuttavat ihon kuivuuteen. Kuivaan ihoon vaikuttavat myös jotkin sairaudet, kuten diabetes, munuaissairaus ja kilpirauhasen vajaatoiminta.

Kuiva iho kärsii kosteusköyhyyden lisäksi rasvan puutteesta.

Kuiva iho kärsii kosteusköyhyyden lisäksi rasvan puutteesta.

Kuivan ihon hoito – elimistön hyvinvointi pitää myös ihon kunnossa

Kuivan ihon hoito perustuu hyvään, oikeaan ruokavalioon ja laadukkaisiin ihoa kosteuttaviin tuotteisiin. Kun elimistö voi yleisesti hyvin, se näkyy myös iholla.

Muista säännöllinen terveellinen syöminen ja juominen ja päivittäinen ihon kosteutus laadukkailla ihonhoidon perustuotteilla.

Lue eteenpäin, kerromme tarkemmat ohjeet hyvään ihoasi hellivään ruokavalioon ja ihonhoitotuotteiden valintaan!

Ruokavalio kuivan ihon hoidossa

Kuivan ihon hoidossa kaikki lähtee ruokavaliosta. Ensimmäinen askel ihon kosteutuksessa on riittävä veden juonti. Sisäinen kosteudenpuute kuivattaa elimistön lisäksi ihoa. Vettä tulisi juoda päivittäin noin 1-1,5 litraa. Loput elimistön tarvitsemasta nesteestä saat ruoan mukana. Maalaisjärki auttaa tässäkin, juo kun janottaa.

On tärkeää nauttia monipuolisesti kaikkia vitamiineja ja hivenaineita koko elimistön hyvinvoinnin ja toimivuuden kannalta. On kuitenkin tiettyjä vitamiineja ja hivenaineita, jotka auttavat erityisesti kuivan ihon hoidossa.

Tärkeimmät vitamiinit ihon hyvinvoinnin kannalta ovat A-, C- ja E-vitamiinit. A-vitamiini auttaa solujen kasvussa ja ylläpitää ihon terveyttä. Saat paljon A-vitamiinia mm. appelsiineista, lehtikaalista ja maksasta.

C-vitamiini on välttämätön antioksidantti kollageenin muodostamisessa ja yleisterveyden ylläpidossa. Erilaiset vihannekset ja hedelmät sekä parsa- ja kukkakaalit sisältävät runsaasti C-vitamiinia.

E-vitamiini suojaa ja pitää huolta ihon rakenteesta. Oliivi- ja rypsiöljy sekä erilaiset pähkinät ja mantelit ovat loistavia E-vitamiinin lähteitä. Pähkinöistä saat lisäksi paljon hyviä rasvoja.

Antioksidantit ja hivenaineet ovat vitamiinien lisäksi erittäin tärkeitä ihon kuntoon vaikuttavia tekijöitä. Osan antioksidanteista elimistö osaa valmistaa itse. Antioksidantit suojaavat soluja hapettumiselta ja auttavat pitämään ne elinkelpoisina. Antioksidanttipitoisia ruokia ovat mm. marjat, tummanvihreät kasvikset, parsakaalit ja paprikat. Hivenaineista sinkillä on tärkein rooli ihon hoidossa. Sinkin avulla keho muodostaa kollageenia. Se tukee A-vitamiinin toimintaa sekä helpottaa aknen ja psoriasiksen oireita.

Ruokavaliolla on tärkeä rooli ihon hoidossa.

Monipuolinen ruokavalio ja riittävä nesteen nauttiminen ovat oleellisia asioita kuivan ihon ehkäisemisessä.

Kosteuttavat tuotteet tärkeitä kuivan ihon hoidossa

Kuiva iho janoaa vettä ja rasvaa. Tehokkain kosteuden lisääjä veden juonnin lisäksi on suihkussa käyminen.

”Yleinen harhaluulo on, että vesi kuivattaisi ihoa. Kuuma vesi kuivattaa ihoa takuuvarmasti. Haaleasta ja viileästä vedestä iho saa kuitenkin tarvitsemaansa kosteutta.” Tomi Yrjänä opastaa.

Saippuat jotka ovat voimakkaita, sisältävät antibakteerisia ja hankaavia ainesosia, tekevät hallaa kuivalle iholle. Rasvaa sisältävät saippuat kuivattavat kaikista vähiten. Voit käyttää vartalonpesussa myös vartalovoidetta tai öljymäisiä puhdistusaineita.

Suihkusta saatu kosteus haihtuu nopeasti iholta, varsinkin jos huoneilma on kuiva. Ole suihkun jälkeen siis nopea ja levitä täyteläinen vartalovoide kostealle iholle. Näin saat lukittua kosteuden ihoon. Keskity varsinkin sääriin, polviin ja kyynärpäihin, sillä nämä alueet kuivuvat helposti talirauhasten vähyyden vuoksi.

Yleisin riesa on kuitenkin kuiva iho kasvoissa.

Kasvojen iholla suosi maitomaisia ja voidemaisia puhdistusaineita. Levitä kasvojen iholle runsaasti kosteuttavaa kasvovettä taputellen ja levitä kosteutta lisäävä voide tai naamio. Levitä lopuksi tuote, joka sitoo saamasi kosteuden ihoon. Tämä kasvattaa ihon kosteuspitoisuutta ja ehkäisee veden haihtumisen iholta.

Paras kosteusvoide kuivalle iholle on yleensä sellainen, joka ei sisällä vettä. Ne auttavat sitomaan kosteuden iholle. Tällaisia kosteusvoiteita ovat esimerkiksi hyaluronihapposeerumi ja kasvoöljy.

Harhaluulosta huolimatta öljyt ja tuhdit rasvat, jotka sisältävät mm. glyserolia, karbamidia, vaseliinia tai parafiinia, eivät lisää ihon kosteutta. Sen sijaan ne lukitsevat suihkusta tulleen kosteuden ihoon ja pidentävät sen pehmentävää vaikutusta.

Yleinen harhaluulo on, että vesi kuivattaisi ihoa.

”Yleinen harhaluulo on, että vesi kuivattaisi ihoa. Kuuma vesi kuivattaa ihoa takuuvarmasti. Haaleasta ja viileästä vedestä iho saa kuitenkin tarvitsemaansa kosteutta.” Tomi Yrjänä opastaa.

Muista vielä nämä asiat:

  • Suihkun jälkeen älä hankaa ihoasi, vaan taputtele se hellävaraisesti kuivaksi.
  • Käytä ilman kosteuttajia helpottamaan kiristävää tunnetta iholla.
  • Suosi pehmeitä kankaita, kuten silkkiä, puuvillaa ja veluuria.
  • Samoja ihonhoitotuotteita ei kannata käyttää ympäri vuoden. Käytä talvella täyteläisempiä tuotteita ja kesällä kevyempiä.
  • Kuori vartalon iho 1-2 kertaa kuukaudessa ja kasvojen iho 1-2 kertaa viikossa. Käytä hellävaraisia ja pienirakeisia kuorinta-aineita.
  • Ota maltilla aurinkoa, niin autat elimistöäsi muodostamaan keramidia. Liika auringonotto vähentää keramidia elimistöstä.

Tuotteet kuivan ihon puhdistukseen

Kasvojen hellävaraiseen puhdistukseen sopii RVB Skinlab Micellar Cleansing Milk. Sen maitomainen koostumus ei kuivata liikaa ja ylläpitää ihon kosteustasapinoa. Se puhdistaa hellävaraisesti myös silmä- ja huulimeikin.


Kasvojen viimeistelyyn ja kosteutukseen sopii RVB Skinlab Revitalising Tonic-kasvovesi. Se kosteuttaa ja tasapainoittaa ihoa. Ei sisällä alkoholia!


Ihon hellävaraiseen kuorintaan sopii RVB Skinlab Oxygenating Scrub. Se on kosteuttava ja pehmittävä kuorinta. Jos ihosi on erittäin herkkä ja kuiva, tuotteen voi jättää naamioksi kasvoille.

Halutessasi voimakkaamman kuorinnan, voit hieroa hellävaraisesti tuotetta kasvoillasi.


Diego Dalla Palma Instant Gentle Make Up Remover on kaksiosainen misellivesi. Alaosa puhdistaa, poistaa meikin ja epäpuhtaudet. Yläosa sisältää hoitavia öljyjä ja puhdistaa vedenkestävän meikin sekä loput meikin jäänteet.

Meikinpoistaja-osa ei jätä kuitenkaan rasvaista tunnetta, sillä se haihtuu ihosta puhdistuksen jälkeen. Tuote kosteuttaa ja pehmittää ihoa hyaluronihapon ja acai-öljyn avulla.


Tuotteet kuivan ihon kosteutukseen

RVB Skinlab 24-hour Hydro Plenishing Cream on ihon puhdistuksen jälkeen levitettävä kosteusvoide.

Tuote kosteuttaa ja silottaa kuivuudesta johtuvia juonteita. Sopii hyvin meikin alle!


Diego Dalla Palma Moisturising 24h Cream on ihon puhdistuksen jälkeen levitettävä kosteusvoide. Voide sisältää keramideja ja hyaluronihappoja, jotka suojaavat ihoa ulkoisilta haitoilta sekä estävät kosteuden haihtumisen ihon pinnalta.

Tuote vähentää ihon kuivuutta ja ravitsee sitä tehokkaasti.


RVB Skinlab Plumping Hyalu Mask on kosteuttava ja rauhoittava tuote. Sopii ulkoisten tekijöiden rasittamalle iholle (auringolle, tuulelle, kylmyydelle, kuivalle ilmalle).

Tämä kasvonaamio auttaa ylläpitämään ihon kosteustasapainoa ja helpottaa kiristävää ja epämukavan tuntuista ihoa.


RVB Skinlab Reviving Hyalu-gel for Eye Contour on silmänympärysvoide, joka rauhoittaa ja ehkäisee väsymyksen merkkejä. Häivyttää juonteita tehokkaasti ja kirkastaa katsetta.


Diego Dalla Palma Stop Bags And Dark Circles Eyegel kosteuttaa tehokkaasti silmänympärysihoa. Tuotteen metallinen roll-on -osa antaa samalla miellyttävän hieronnan, joka stimuloi ihon mikroverenkiertoa. Näin tuotteen aktiiviaineet imeytyvät vielä syvemmälle ihoon antaen tehokkaan vaikutuksen.


RVB Skinlab 24-hour Hydro Plumping Cream on intensiivivoide, joka syväkosteuttaa ihoa. Tuote suojaa tehokkaasti ulkoisilta tekijöiltä, kuten tuulelta, kylmyydeltä ja auringolta.

Voide silottaa kuivuudesta ja ikääntymisestä johtuvia juonteita.


RVB Skinlab 24-Hour Perfection Cream on tuote, jota voidaan käyttää yksistään, levittää toisen voiteen päälle tai vuorotellen molemmilla tavoilla.

Erityisen kuivalle iholle, joka kärsii pakkasen, auringon, kuivan ilman, tuulen ym. aiheuttamasta rasituksesta.


Tuotteet vartalon ihon kosteutukseen

RVB Skinlab Elastizicing Body Oil on ihanasti kosteuttava tuote vartaloniholle. Vartaloöljy kosteuttaa, korjaa, ehkäisee raskausarpia, pehmentää arpia sekä ravitsee.

Tuote sisältää 99,4% luonnollisia öljyjä. Sopii odottaville äideille ja lapsille.


RVB Skinlab In-Shower Moisturising Body Scrub on suihkussa käytettävä kuorintavoide, joka sisältää sekä kuorinnan että kosteuttavan voiteen samassa tuotteessa.

Tuote valmistaa ihon vastaanottamaan paremmin myös muiden vartalotuotteiden vaikutusta.

Lue myös muut kauneusvinkkimme:

Tai katso kaikki kauneusvinkit.