12 yleisintä hiusmyyttiä – totta vai tarua?

Julkaistu: 26.04.2021
12 yleisintä hiusmyyttiä – totta vai tarua?

Olet varmasti kuullut erilaisia uskomuksia ja myyttejä hiusten hoitoon liittyen. Edelleen moni uskoo väittämiin, jotka olisi syytä jo viedä romukoppaan.

Nyt Kampaamotuotteet.fi verkkokaupan yrittäjä ja hiusalan asiantuntija Tomi Yrjänä kertoo meille, mitkä uskomuksista ovat pelkkää humpuukia ja mitkä totisinta totta!

1. Hiukset kasvavat latvasta – TARUA

– Hiukset eivät kasva latvasta vaan tyvestä, vaikka olettamus on usein päinvastainen. Tyvestä kasvaa uutta elinvoimaista hiusta ja vanha hius ikään kuin ”siirtyy” alaspäin kohti latvoja, Yrjänä tyrmää uskomuksen.

Hyvä hiuspohjan hoitaminen edistää hiusten kasvua. System Professional Alpha Energy on hiuspohjaa energisoiva seerumi, joka parantaa hiusten ravinnonsaantia, vähentää rakennevaurioita ja ihoärsytystä hiuspohjassa.

2. Jotkut eivät voi käyttää hoitoainetta, koska se rasvoittaa hiukset – TARUA

Jos hiuksesi rasvoittuvat hoitoaineen käytöstä, hoitoaine on epäsopiva hiustyypillesi.

– Tällaisissa tilanteissa hius on usein hyväkuntoinen ja pinnaltaan lasimainen, joka ei kaipaa erityisen hoitavaa hoitoainetta. Liian hoitava hoitoaine kuormittaa helposti hyväkuntoisia hiuksia. Kun hius on ylikuormittunut hoitoaineesta, se ei kykene enää imemään itseensä hiuspohjan erittämää normaalia rasvaa. Siksi hiukset näyttävät nopeammin likaiselta ja rasvaiselta, Yrjänä kertoo.

Oli kyseessä millainen hiustyyppi tahansa, hoitoainetta tulisi aina käyttää hiusten pesun yhteydessä. Hoitoaine valitaan oman hiustyypin mukaan ja sen hetkiseen tarpeeseen.

Hiuspohjan kunto ja tyyppi voivat myös vaihdella, jolloin ennen hyväksi todettu hoitoaine ei välttämättä olekaan enää sopiva.

Jos tarvitset apua oikean hoitoaineen valinnassa, kampaaja auttaa valitsemaan sinulle sopivan tuotteen.

weDo Light & Soft conditioner on vegaaninen hoitoaine hennoille ja hyväkuntoisille hiuksille. Hoitoaine kosteuttaa kevyesti hiuksia ja selvittää takkuja tehokkaasti. Luomulaatuinen bambuvesi vahvistaa velttoja ja päätä myöten valuvia hiuksia.

3. Omat luonnonkiharat voi pilata leikkaamisella – TARUA

Myytti, että kihara hius suoristuisi leikkaamalla, ei pidä paikkansa. Hius kasvaa hiustupesta juuri sellaisena, kuin se luonnollisesti tulee.

Jos haluat korostaa upeita luonnonkiharoitasi, testaa Sebastian Professional Twisted Curl Lifter Foam -muotovaahtoa. Tuote vähentää hiusten pörröisyyttä, tukee hiuksen elastisuutta ja auttaa hiussuortuvia muotoutumaan omaan luonnolliseen muotoon.

4. Hius kasvaa nopeammin, kun sitä leikkaa – TARUA

– Ei valitettavasti pidä paikkansa. Hiuksen kasvutahti määräytyy perintötekijöiden mukaan, ei ulkoisissa hiuksen osissa, joten siksi siihen ei voi vaikuttaa leikkaamalla, Yrjänä tyrmää ja jatkaa.

– Hiuksia kasvatettaessa suositellaan säännöllistä latvojen leikkaamista, jotta kasvuprosessi olisi hallittu ja hiukset näyttäisivät koko kasvatuksen ajan siisteiltä.

Beard & Hair Vitamins -viinikumivitamiinit ovat laadukas ravintolisä tehostamaan hiusten ja parran kasvua. Terveelliset viinikumit ehkäisevät hiusten- ja parranlähtöä, kaksihaaraisten syntymistä sekä hius- ja partakarvojen vaurioitumista.

5. Shampoo ja hoitoaine menettävät tehonsa ajan kuluessa – TARUA

Sen sijaan että shampoo ja hoitoaine menettäisivät tehonsa, Yrjänä uskoo, että kyseessä on enemmän tottumustunteesta.

– Erilaiset shampoot ja hoitoaineet sisältävät erilaisia ainesosia, jotka on kohdennettu erityyppisiin tarpeisiin. Pesutuotteita vaihtelemalla saadaan erilaisia tuntemuksia hiuspohjaan ja hiuksiin.

Sassoon Professional Precision Clean Shampoo & Advanced Condition -duo ovat täydellinen parivaljakko hiusten pesuun. Precision Clean Shampoo puhdistaa hiukset, tekee niistä kiiltävät ja lisää luontaista liikkuvuutta. Advanced Condition -hoitoaine silottaa hiuksen pintakerrosta, vahvistaa hiusta ja auttaa ehkäisee takkuuntumista.

6. 100 harjanvetoa päivässä pitää hiukset hyväkuntoisina – TARUA

Väite perustuu entisaikaan, jolloin ei ollut käytössä yhtä kattavasti hoitavia hiustuotteita, kuin tänä päivänä.

– Hiuksia pestiin harvakseltaan ja harjattiin päivittäin 100 vetoa. Harjaamisella kuljetettiin hiuspohjan erittämää omaa luontaista ”hoitoainetta”, eli rasvaa hiusten pituuksiin ja latvoihin. Näin hiukset näyttivät kiiltäviltä ja sileiltä, Yrjänä selventää.

Hiusten harjaamiseen sopii erinomaisesti huippusuosittu Roger Para Anti-Static -hiusharja. Laadukas harja on antistaattinen, jonka pohja on luonnonkumia ja harjakset joustavaa nailonia. Harjakset kulkevat kevyesti hiusten lävitse, kuitenkin selvittäen takut tehokkaasti.

7. Yhden pudonneen harmaan hiuksen tilalle kasvaa kaksi uutta – TARUA

Ajatus perustuu harmaiden hiusten luonnolliseen lisääntymiseen, kun ikää tulee lisää. Pudonneilla harmailla hiuksilla ei ole merkitystä uusien muodostumiseen.

–Harmaa hius itsessään on väritön, eli siihen ei muodostu väripigmenttiä ja näyttää siksi yhdessä muun hiuksen kanssa harmaalta. Harmaiden hiusten määrä pääsääntöisesti lisääntyy iän myötä, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän.

Color Wow Root Cover Up on vedenkestävä tyviväripuuteri, joka peittää tyvikasvun ja harmaat hiukset helposti. Tyvivärin avulla pystyt nopeasti piilottamaan juurikasvun samalla säilyttäen hiusten luonnollisen kiillon ja tunnun.

8. Ilmakuivaaminen on parempi vaihtoehto hiuksille, kuin föönaus – TOTTA & TARUA

– Hiusten kuivaaminen hiustenkuivaajalla on föönin kuumuudesta, alla käytettävistä tai puutteellisista lämpösuojatuotteista ja mekaanisesta rasituksesta riippuen kuluttavampaa, kuin ilmakuivaaminen, Yrjänä toteaa.

Vapaana kuivunut hius jää kuitenkin usein latteaksi, pörröiseksi ja huolittelemattoman näköiseksi verrattuna föönattuun hiukseen. 

– Kun hiusta hoitavat ja suojaavat tuotteet ovat kunnossa ja hiustenkuivaaja puhaltaa riittävän viileää ilmaa, föönaaminen ei ole hiuksille liian suuri rasitus suhteessa saavutettuun hyötyyn.

GaMa Professional IQ Perfetto on hiustenkuivaajien aatelia. Hiustenkuivaaja nopeuttaa hiusten kuivumista jopa 30 %. Oxy-Active -teknologia puhdistaa ilmasta bakteereja ja puhdistaa suodattimen automaattisesti. Lämpötilasensori Motor´s Protection System parantaa moottorin suorituskykyä.

9. Kaksihaaraisista pääsee eroon sopivilla tuotteilla – TOTTA

–Oikein valitut, hoitavat, suojaavat ja tarvittaessa rakennetta korjaavat tuotteet ennaltaehkäisevät osaltaan kaksihaaraisten muodostumista. Jo olemassa olevat kaksihaaraiset poistuvat vain leikkaamalla!

Huippusuosittu K18Hair Leave-in Molecular Repair Hair Mask korjaa hiuksen rakennevauriot biomimeettisesti ennalleen patentoidulla peptidillä. Hoitoaine ehkäisee uusien vaurioiden syntymisen, hiusten katkeilun, latvojen haaroittumisen ja värin haalistumisen.

10. Tiheä hiustenpesu aiheuttaa hiustenlähtöä – TOTTA & TARUA

Jos peset hiuksesi päivittäin, on äärimmäisen tärkeää, että pesutuotteet on valittu oikein pesutiheyteen nähden.

– Liian voimakkaasti pesevät tuotteet saavat helposti hiuspohjan luontaisen tasapainon sekaisin. On mahdollista, että se voi pahimmillaan aiheuttaa jopa hiustenlähtöä, Yrjänä kertoo.

Hiusta paksuntava hoitoneste Nioxin Diaboost hoitaa hiuksettäyteläiseksi ja suojaa hiuksia katkeamiselta. Käytön jälkeen tuntuu aivan siltä kuin olisit saanut 11 000 hiussuortuvaa lisää!

11. Kylmä vesi suihkun päätteeksi saa hiukset kiiltämään ja näyttämään terveemmiltä – TOTTA

Kylmä vesi sulkee hiussuomut, jolloin hiukset näyttävät kiiltävämmältä ja sileämmältä. Näin hiukset näyttävät myös terveemmiltä!

ghd Shiny Ever After - Final Shine Spray viimeistelee kampauksesi käden käänteessä! Kiiltosuihkeen koostumus on kevyt, hienojakoinen, rasvaton ja öljytön.

12. Hiusten päivittäistä pesua kannattaa välttää – TOTTA & TARUA

Viimeinen väite jakaa mielipiteitä. Toisten mielestä nykyihmiselle päivittäinen hiusten pesu on tarpeen ja siihen on olemassa sopivat pesutuotteet.

Osa taas ajattelee, että hiuspohjan täytyy saada olla luonnollisesti omillaan ja hiuksia pestäisiin suhteellisen harvoin rasittumisen välttämiseksi.

– Itse suosittelen, että hiuksia pestäisiin elämäntavoista, harrastuksista ja työoloista riippuen 2-7 kertaa viikossa. Kaikista optimaalisin pesutiheys olisi joka toinen päivä. On todella tärkeää pitää hiuspohja puhtaana, jotta se ei tukkeudu talista, liasta ja muista epäpuhtauksista, jolloin hiuspohja hengittää ja voi hyvin. Liian pitkä väli hiusten pesussa tarjoaa kasvualustan epäpuhtauksille, hiuspohjan tukkeutumiselle, tulehdukselle ja sitä kautta hiuspohjan ongelmille ja jopa hiustenlähdölle, Yrjänä kertoo.

Hellävarainen ja tuuheuttava System Professional Volumize Shampoo puhdistaa ja vahvistaa hentoja hiuksia tekemättä raskaiksi.
Lue myös muut kauneusvinkkimme:

Tai katso kaikki kauneusvinkit.