Suomalaista luotettavaa palvelua
Ammattilaisen valitsemat tuotteet
Nopeat toimitukset
Reilut hinnat

Mikä hoitaa ja mikä vahingoittaa hiuksia? Näin saat vaurioituneet hiukset kuntoon!

Hapsottavatko hiuksesi kuin kasa olkia päässä? Ovatko hiuksesi katkeilleet ja kiillottomat? Vaurioituneet hiukset ovat hyvin yleinen ongelma ja varsinkin pitkähiuksiset kärsivät tästä ongelmasta. Vahingoittuneita hiuksia voi olla hankala käsitellä ja saada näyttämään hyvältä.

Hapsottavatko hiuksesi kuin kasa olkia päässä? Ovatko hiuksesi katkeilleet ja kiillottomat? Vaurioituneet hiukset ovat hyvin yleinen ongelma ja varsinkin pitkähiuksiset kärsivät tästä ongelmasta. Vahingoittuneita hiuksia voi olla hankala käsitellä ja saada näyttämään hyvältä.

Tässä artikkelisarjassa kerromme, kuinka saat vaurioituneet hiukset kuntoon. Tässä sarjan ensimmäisessä osassa kerromme yleisesti, miksi hiukset vaurioituvat ja miten voit vaurioitumista ehkäistä tai tarvittaessa myös korjata.

Artikkelisarjan jatko-osissa kerromme muun muassa, millainen on paras tehohoito hiuksille, paras hoitoaine vaurioituneille hiuksille ja paras hiusnaamio vaurioituneille hiuksille.

Lue artikkelisarjamme vaurioituneiden hiusten hoidosta. Näillä ohjeilla ja tuotteilla saat kauniit kiiltävät ja sileät hiuksesi takaisin!

Terve vastaan vaurioitunut – keratiini on hiusten hyvinvoinnin mittari

Hiuskarva koostuu ytimestä (medulla), kuitukerroksesta (kortex) ja pintakerroksesta (suomukerros). Pintakerros muodostuu suomumaisista ja limittäisistä keratinosyyteistä eli tutummin keratiinista. Keratiini on hiuksen rakennusaine, joka on samaa materiaalia kuin kynnet.

Tämä uloin kerros suojaa hiuksen ydintä ulkoisilta vahingoilta. Hiuksen pintakerroksessa näkyvät ensimmäiset vauriot erilaisista mekaanisista ja kemiallisista käsittelyistä.

Hyvinvoiva keratiinikuori on sileä ja tasainen. Ehjä, hyvinvoiva keratiinikuori tuntuu hiuksen silkkisyytenä ja kiiltona.

Vaurioituneen keratiinikuoren hiussuomut avautuvat ja siksi hius on pinnaltaan epätasainen. Tämän vuoksi hius tuntuu niin karhealta ja näyttää elottomalta. Karheus ja elottomuus ovat juuri ne merkit, joista todennäköisesti itsekin huomaat, että hiukset ovat vaurioituneet.

Keratiinikuoren vaurioituessa latvoihin ilmestyy tyypillisesti kaksihaaraisia hiuksia, jotka ovat seurausta hiussuomujen aukeamisesta. Hius ikään kuin halkeaa pituussuunnassa. Tämä on erityisesti pitkien hiusten ongelma.

Keratiinirakenteen rikkoutuminen johtuu lähes aina ulkoisista tekijöistä. Hiusten vaurioitumiseen ja huonoon kuntoon tulisi aina selvittää syy ja miettiä, olisiko omissa hoitotavoissa parannettavaa.

  • Vinkki! Jos et tiedä, miksi hiuksesi ovat huonossa kunnossa, kysy kampaajan mielipidettä. Näin osaatte yhdessä tehdä oikeat jatkotoimenpiteet.
Näin saat vaurioituneet hiukset kuntoon - Lue ohjeet!

Jos aiot käyttää muotoilurautoja, panosta niissä laatuun.

Hoitotuotteet elvyttävät vaurioitunutta hiusta – mutta hiusten leikkaus parantaa!

Vaurioitunut hius venyy ja joustaa kuin purukumi, kunnes se lopulta katkeaa. Laadukkailla hiusten hoitotuotteilla voi elvyttää hiusta, mutta sitä ei voi enää pelastaa pysyvästi. Ainoa parantava keino on hiusten leikkaaminen.

Säännöllinen latvojen leikkaaminen pitää hiukset hyvännäköisenä, ehkäisee latvojen rispaantumista ja saa hiukset näyttämään terveemmiltä.

Moni kavahtaa hiusten leikkaamista ja pitkittää turhaan toimenpidettä. Mutta kun kuivat ja vahingoittuneet latvat on leikattu, hiukset näyttävät paljon paremmalta.

  • Vinkki! Muista, että hiukset kasvavat aina takaisin!

Hiusten leikkauksen jälkeen voit panostaa laadukkaisiin vaurioituneiden hiusten hoito- ja pesutuotteisiin.

Vaurioituneet hiukset elpyvät rakennepaikkaavilla tuotteilla, jotka sisältävät proteiinia ja keratiinia. Keratiini täyttää ja tasoittaa hiuksen rakennetta, joka tekee hiuksista taas sileät ja terveen tuntuiset.

Proteiinia sisältävien hoitoaineiden lisäksi on hyvä täydentää hiusten hoitoa yksittäisillä, kosteuttavilla tuotteilla, koska vaurioitunut hius kärsii luonnollisesti myös kuivuudesta.

Moni erehtyy ostamaan ainoastaan kosteuttavia tuotteita, kun vahingoittuneiden hiusten ensisijainen tarve olisi korjaavat hoitotuotteet.

  • Vinkki! Vaalentamisella ja muotoiluraudoilla loppuun kulunut hius ei palaudu pelkällä kosteutuksella.

Älä vaurioita hiusta liian kuumalla muotoiluvälineellä

Hiuksen rakennetta rikkovat pahiten liian kuumat muotoiluraudat ja hiustenkuivaaja. Kuuma suoristusrauta sekä kuumimmalla ilmavirralla puhaltava fööni haihduttavat hiuksista runsaasti kosteutta ja kuluttavat hiusta pitkällä aikavälillä.

Ennen muotoiluraudan tai föönin käyttöä hiuksiin tulisi levittää huolellisesti laadukasta lämpösuojasuihketta. Mutta kaikilta vaurioilta lämpösuojakaan ei estä.

Päivittäinen muotoilu ja -lämpölaitteiden käyttö tulisikin lopettaa kokonaan, jos haluaa saada vaurioituneet hiukset kuntoon.

  • Vinkki! Jos aiot kuitenkin käyttää muotoilurautoja, panosta niissä laatuun.

Halpa rauta, joka kuumenee yli 200 C˚, tuhoaa hiuksesi ennen pitkään. Liian kylmällä raudalla suoristaminen on myöskin turhaa ajanhukkaa ja rasittaa hiuksiasi.

Lue artikkelimme, millainen on hyvä suoristusrauta kiharien tekoon!

Hiusten kuivaamisessa suosi luonnollista kuivumista tai käytä ionisoivaa hiustenkuivaajaa.

Ionisoivan hiustenkuivaajan kuivausmenetelmä perustuu negatiivisiin ioneihin, jotka haihduttavat kosteuden hiuksista nopeammin ja hellävaraisemmin kuin perinteinen fööni.

  • Vinkki! Föönatessasi suosi mahdollisimman viileää puhallusilmaa.

Föönatessasi suosi mahdollisimman viileää puhallusilmaa.

Hiusten värjääminen kuivattaa ja vaurioittaa hiusta

Tiheä hiusten värjääminen kuluttaa ja kuivattaa kutreja rutkasti.

Suosi värjätessä mahdollisimman paljon suora ja -kevytvärejä. Suoravärit tarttuvat pelkästään hiuksen pintaan ja ovat siten huomattavasti turvallisempia hiusten hyvinvoinnin kannalta. Kevytväri on suoravärin ja kestovärin yhdistelmä. Molemmat peseytyvät pois hiuksista ajan kanssa.

  • Vinkki! Vältä huonokuntoisten hiusten vaalentamista viimeiseen asti!

Hiusten vaalennuksessa on suuri vaara hiusten palamiselle ja katkeamiselle. Hiukset menevät todennäköisesti vielä huonompaan kuntoon kuin mitä ne olivat aluksi.

Kampaajan penkiltä noustessa hiukset voivat tuntua sileiltä ja hyvinvoivilta. Kampaajalla hiuksiin levitetään hoitavia pesu ja -hoitotuotteita väriainetta pois pestessä. Niiden avulla hiukset saadaan hyväkuntoisiksi.

Jos hiukset eivät saa kotona samanlaista hoitoa kuin kampaajalla, hiukset alkavat ajan kanssa näyttämään huonokuntoisemmalta. Suosi värjäämisen jälkeen proteiinipitoisten ja kosteuttavien hoitotuotteiden käyttämistä, jotta saat ylläpidettyä hiukset kauniina sekä hyvinvoivana.

  • Vinkki! Yritä pidentää värjäysväliä mahdollisimman pitkälle. Tähän auttaa pelkän tyven värjääminen ja tyvikasvua peittävät tuotteet.

Värjätyille hiuksille tarkoitetulla shampoolla ja hoitoaineella voi pidentää hiusten väriä pysymään kauniina. Lisäksi sävyä auttavat ylläpitämään värishampoot, joissa on kevyt sävyttävä vaikutus.

Käsittele vaurioituneita hiuksia hellävaraisesti

Vaurioitunut hius on haurasta, joten käsittele hiuksiasi kuin se olisi parhainta silkkiä!

Ylimääräinen ja kovakourainen harjaaminen katkoo herkästi hiuksia. Selvitä sen sijaan latvat sormin ja harvapiikkisellä kammalla latvoista tyveä kohti. Älä harjaile turhaan hiuksiasi, se kuluttaa ja rasittaa.

  • Vinkki! Älä missään nimessä harjaa hiuksiasi märkänä!

Märkä hius venyy harjatessa ja katkoo erityisen herkästi hiuksia. Anna niiden kuivua sellaisenaan lähes kuivaksi ja selvitä takut vasta sitten.

Hiuksien kannalta olisi parasta, jos ne saisivat olla mahdollisimman paljon auki. Öisin hiusten pitäminen löyhästi kiinni kuitenkin ehkäisee hiusten hankautumista karheaa tyynyliinaa vasten.

Tiukat nutturat, ponihännät ja pinnit katkovat ja kuluttavat hiuskarvoja helposti. Hiuslenkin pitäminen samassa kohdassa voi näkyä kulumisena jossain vaiheessa, joten vaihtele hiuslenkin paikkaa usein. Löysät letit ja nutturat ovat hellävaraisia tapoja pitää hiuksia kiinni.

Suosi hiuslenkeistä pehmeitä hiusdonitseja, puhelinlankalenkkejä ja hainhammasklipsejä. Ohuet kuminauhat ja lenkit joissa on metalliliitin, kannattaa suosiolla jättää kaupan hyllylle.

Jos olet menossa ottamaan aurinkoa tai olet lähdössä etelänmatkalle, muista suojata hiuksesi auringon UV-säteiltä. UV-säteet kuivattavat hiuksia ja etelässä matkustaessa hiukset voivat muuttua hamppumaiseksi. Varsinkin vaalennettu hius voi kuivua herkästi auringon lämmössä.

Hatuilla, huiveilla ja hiuksille tarkoitetuilla aurinkosuojatuotteilla ehkäiset hiusten kuivumisen. Muista käyttää runsaasti myös kosteuttavia hiustuotteita!

Tuotemerkit

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit