Partaveitsi

Partaveitsi vaatii käyttäjältään osaamista, mutta palkitsee täydellisellä jäljellä. Partaveitset vaativat säännöllistä huoltoa ja ennen parranajoa partaveitsi teroitetaan nahkaista stroppia vasten.

Onneksi on olemassa ns. laiskan miehen partaveitsiä eli shavetteja. Shavette on partaveitsi, jota ei tarvitse teroittaa. Se on valmis heti käytettäväksi ja kun terä on mennyt tylsäksi, sen voi vaihtaa. Shavetteihin käy tavallinen partaterä. Shaveten ajotuntuma on lähes sama kuin partaveitsellä. Se on varsinkin partureiden suosima väline parranajossa.

Partaveitsen käyttö

Shavette on varustettu helpolla säädöllä, jonka avulla voit säätää terää pään ja varren välillä makusi mukaan. Shaveten ajo-ote on samanlainen kuin perinteisessä partaveitsessä, jonka oppii nopeasti. Pidä sormia veitsen taitekohdalla. Muista pitää kahva aina pois päin ajosuunnasta.

Tärkeintä shaveten käytössä on löytää itselle oikea ajokulma. Liian suuri ajokulma saattaa tehdä haavoja tai ärsyttää ihoa. Liian pieni ajokulma puolestaan ei leikkaa partaa kunnolla, koska veitsi liukuu sängen yli. Noin 30 asteen kulma on hyvä. Aja rauhallisia ja lyhyitä vetoja. Älä paina veistä liikaa ihoa vasten. Veitsi liukuu sujuvammpin iholla kun kallistat päätä ja venytät ihoa sormin, jolloin iho kiristyy.

Shavetella pätee sama ajosuunta kuin höylällä ajettaessa. Ensin ajetaan myötäkarvaan, jolloin pidemmät karvat saadaan leikattua. Toisella kerralla ajetaan sivuttaissuunnassa ja lopuksi varovasti vastakarvaan.

Vastakarvaan leikkaaminen ärsyttää ihoa eniten, joten muista pitää silloin ajokulma pienenä ja ajaa ensimmäiset kierrokset myötäkarvaan. Suojaa iho laadukkaalla partavaahdolla.

Huuhtele lopuksi kasvot ja levitä after shavea kasvoille. After shave rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja kosteuttaa sitä.

Nõberu of Swedenin Razor Knife on helppokäyttöinen ja kestävä partaveitsi. Se on päällystetty titaanilla, joka tekee shavetesta erittäin kestävän.

Partaveitsi